Norbert M. Beňuška
Práca, chlieb a nádej
Začnem citátom z knihy Vyvolený otrok od Gilberta Sinoué ”Mestá chudobnejú, bane sa vyčerpávajú, počet roľníkov sa znižuje a pôda leží úhorom. Všetky úrady, vrátane konzulátu, sú na predaj. Dane sa ustavične zvyšujú a boháči radšej investujú na vidieku, akoby sa mali zúčastňovať na verejnom živote. A na dôvažok sa opäť ohlásil mor.”
Takáto je charakteristika hospodárskeho života Rímskej ríše z roku 190 n. l., krátko po smrti Marka Aurélia, ktorého légie rozšírili svoje pôsobenie až za Dunaj.
Podobnosť s dnešnou dobou iste nie je náhodná. Veď za všetkým je človek so svojím konaním. Za 2000 rokov sa radikálne zmenil spôsob života, ale mnohé problémy zostali.
Zmenil sa človek, ale nezbavil sa svojich závislostí, napr. od moci, bohatstva, peňazí, slávy, drog, hazardných hier. Ak sa i k niektorej niekto neprizná, tak od jedného je človek vtedy i dnes bez výnimky závislý určite - od potravín.
Tak ako ľudí pribúdalo – potrebovali prácu a chlieb. Jedno i druhé im poskytovala pôda. V záujme jej získania, ale aj udržania bola hojne skropená nielen potom, ale aj krvou.
Ešte na prelome 19. a 20. storočia takmer 70 % obyvateľstva Rakúsko-Uhorska pracovalo v poľnohospodárstve. Po druhej svetovej vojne na Slovensku jedna polovica obyvateľstva živila tú druhú. Dobrá žatva ostávala teda hospodárskym faktorom číslo jeden!
Dnes, keď v našom poľnohospodárstve pracuje sotva 6 % aktívne činného obyvateľstva, celý rezort sa odsunul akoby na vedľajšiu koľaj. Politický aj hospodársky význam roľníka sa blíži k nule. Aj tu sa život zmenil.
Vráťme sa však do starého Ríma. Prácu v poľnohospodárstve považovali Rimania po stáročia za jedinú fyzickú prácu, ktorá sa zlučuje s dôstojnosťou slobodného občana. Neskôr dávali mnohí z nich prednosť práci síce menej dôstojnej, zato však výnosnejšej. Poľnohospodárstvo tým však na cti ani význame netratilo.
Pokrok vo výskume, vede a vzdelanosti v uplynulom storočí umožnil nebývalý rozvoj zdravotníctva a poľnohospodárstva, čo viedlo k potlačeniu dovtedy známych infekčných chorôb a zamedzeniu hladomoru.
Toto konštatovanie má i svoj konkrétny dôkaz blahodarného pôsobenia na ľudskú populáciu, keď priemerný vek 45 rokov v 19. storočí sa koncom 20. storočia zvýšil vo vyspelých krajinách Európy na 75 rokov.
Škoda, že naša spoločnosť sa vede, školstvu, zdravotníctvu a poľnohospodárstvu nepekne odvďačuje svojou nevšímavosťou, ľahostajnosťou hraničiacou s až likvidačnými tendenciami.
Giovanni Papini napísal: ”Ľudia sa nemôžu zaobísť bez troch vecí, bez chleba, zdravia a nádeje na lepší život. Bez ostatných sa udržia a vyžijú, čo aj hrešia a nadávajú. Ak však nemajú aspoň tie tri veci, ihneď volajú smrť, lebo život sa stane podobným smrti.” Prečo sme ani za sto rokov nezmúdreli? Prečo tí, ktorí nosia v názve kresťanstvo a demokraciu, nevyhlásia za svoje priority tieto základné veci? Načo sa ešte čaká? Vari nie sme už na hrane?
Tento postoj sa nám môže ešte počas života tejto generácie tragicky vypomstiť.
Stačí sledovať súčasnú spoločenskú, politickú a hospodársku situáciu vo svete, ale aj v našej bezprostrednej blízkosti a zmocní sa nás pocit neistoty, až beznádeje.
Záplava lokálnych krvavých konfliktov, prejavy etnickej a náboženskej neznášanlivosti, neliečiteľné pandémie, narastajúce počty nezamestnaných, hladných, bezdomovcov, bezvládnych, týraných, opustených, utečencov, narkomanov sú očividne nad sily mocných tohto sveta.
Ani živelné pohromy ako dôsledok globálnych klimatických zmien nevyriešia politici, ale len ich osvietený prístup k vede a veľkorysosť k správcom krajiny: k poľnohospodárom, lesníkom a vodohospodárom.
Spomínaný rozvoj pôdohospodárskych vied a jeho odraz v reálnom živote, nazývaný ”zelená revolúcia”, znamenal, že ľudstvo začalo produkovať niekde viac potravín, ako potrebovalo. Dokonca i u nás nastala tzv. ”núdza z prebytku.”
Ale nemýľme sa, veď i dnes jedna pätina obyvateľov Zeme hladuje a trpí nedostatkom vody. A kto bude hladovať, keď sa počet obyvateľov našej planéty približne o 20 rokov zdvojnásobí ? Slovensko by nemuselo, lebo pri racionálnom hospodárení na pôde dokáže uživiť až 10 miliónov ľudí
Dnes obyvatelia našej krajiny nemôžu byť hrdí na to, že síce potravín sú plné obchody, ale ich spotreba, najmä mäsa a mlieka, klesla za posledných 10 rokov takmer na polovicu.
Je na to vysvetlenie, že preto, lebo naše potraviny sú drahé. My nemáme drahé potraviny, ale nízke reálne príjmy. To jasne dokazuje porovnanie s vyspelými krajinami, kde potraviny po prepočítaní kurzom sú dva až trikrát drahšie, ale platy približne desaťnásobne vyššie.
Nedávno som si vypočul prednášky o predpokladoch úspešného poľnohospodárstva i na príklade USA. Stručne zhrnuté: zaoberať sa mnohými výrobnými procesmi sa dá len na priemernej úrovni. Špičkové výsledky zaisťuje orientácia na jeden produkt, ale v celej šírke, t. j. od výskumu, ce prvovýrobu a spracovanie až po obchod. Preto v USA napr. 90 percent produkcie hydinového mäsa a 60 percent bravčoviny zaisťuje 5 spoločností.
Spomeňme si, veď u nás už pred 30 rokmi sa tento systém nazýval kooperácia, koncentrácia a špecializácia a začal i fungovať!
Tým jedine spravodlivým hodnotiteľom dejín, ktorí ma teraz iste zaradia medzi ”poľnokomunistov”, osvedčujem, že táto moderná koncepcia bola už vtedy prevzatá v základných rysoch od západných ekonómov, lebo tam pre ňu ešte nemali vhodné podmienky.
Perspektívou poľnohospodárstva 21. storočia sa zaoberalo 26 univerzitných pracovísk z USA a Kanady a v závere svojho vyhlásenia povedali: Ekonomika 21. storočia bude postavená na biobázach. Veda o využívaní obnoviteľných živých organizmoch sa stane dominantnou vedou. Bude mať pravdepodobne rovnaký vplyv na formovanie nového priemyslu, ako mali fyzikálne a chemické vedy na priemyselný rozvoj 20. storočia. Ale výsledky tejto kvality využije iba ten, kto pre osvojenie si takých z
ložitých systémov vytvorí podmienky vo vlastnej vedeckovýskumnej základni.Potenciál nášho pôdneho fondu a genetický potenciál hospodárskych zvierat využívame sotva na polovicu, pri nezamestnanosti v typicky vidieckom osídlení prevyšujúcej 35 percent. Podliehame falošným predstavám, že potraviny si môžeme doviesť. Aj to úspešne umožňujeme, keď pasívna obchodná bilancia s agrokomoditami za posledné roky hrozivo rastie. Budeme ich dovážať i potom, keď ich Európska únia prestane ponúkať za dotované exportné c
eny? Zabudli sme, čo nás stál cukor, zemiaky, alebo naposledy chlebové obilie, pri ich dočasnom nedostatku?Každá krajina, ktorá nedokáže racionálne využívať svoj pôdny fond, neprodukuje základný sortiment domácich potravín a surovín, stáva sa závislou a nesvojprávnou a sen o lacných potravinách z dovozu končí likvidáciou domácich producentov. Lenže sny sú krátke, ale hlad trvá celý život!
Pôdohospodár však nie je len producentom potravín, pitnej a úžitkovej vody a obnoviteľných surovín, napr. dreva, ale aj najvýznamnejším spolutvorcom prírody, životného prostredia a správcom krajiny.
Mimoprodukčné funkcie pôdohospodárstva trojnásobne prevyšujú tie produkčné. V prípade lesného hospodárstva je to napr. viac ako 15 miliárd korún. To sú reálne a nepriznané skryté rezervy, ktoré spoločnosť nedoceňuje.
Na prechode z jarného do letného obdobia žijeme obklopení zeleňou. Žiadne pokusy politicky zneužiť zelenú farbu nemôžu zmeniť jej stáročnú symboliku - je farbou nádeje, ktorú potrebuje národ, ale aj každý človek
.Zeleň – pre roľníka symbol a prísľub budúcej úrody, ktorú vydá zem. Roľník nikdy nemá istotu, či jeho drina a vynaložený kapitál sa mu vráti, a preto potrebuje pre svoju existenciu veľa statočnosti, odvahy a často aj odriekania.
Citlivý človek stojí v obdive nad každoročne sa opakujúcim zázrakom rozmnoženia chleba. Zázrakom, ktorý je predpokladom jeho života, ale aj prosperity.
Domáci chlieb nemá alternatívu, preto si zachovajme úctu k pôde, vode, práci ľudských rúk a umu, aby nám tento dar Boží na sto
le nikdy nechýbal.